Modernt hovslageri

 
Hörde till min stora sorg och tandgnisslan på radion igår, en hovslagartjej som glatt berättade att hovslageri inte kan moderniseras för att "det är så man gör, det finns inget annat sätt."
 
Oh. My. God.
 
 
Okej. Varför skor man hästar?
 
Svar:   För att hovkvalitén är så dålig att hästen inte kan använda hovarna på ett normalt sätt. 
           Eller, för att man inte har tillräckligt med kunskap om hästhälsa, och därför skor i god tro.
 
 
Med modern forskning och kunskap, vet vi idag att hovkvalité har med hästens vardagliga förutsättningar att göra. Vad dom äter, hur dom äter, hur dom rör sig, och hur dom mår. 
 
Förr när man inte hade råd eller möjlighet att tillgodose hästens normala behov för ett sunt liv, men ändå skulle prestera mer än normalt; exempelvis i krig, tävling, industri eller jordbruk, skodde man hästarna med allt från mockasiner av läder, till brons- och järnskor. 
 
 
 
 
 
 
 
När vi nu för tiden vet vad som orsakar sjukdom och nedsatt funktion i hästens hovar, finns det ingen anledning att spika fast muséeföremål i hästens fötter. För det är inte bra. Och verkligen inte modernt.
 
 
 
Vad är då modernt hovslageri?
 
Svar:  En helhetssyn på sund hästhantering.
           Rätt förutsättningar för hästen att hålla sina hovar starka och funktionella. 
           Hovvård, inte hovvåld, alltså inga järnskor.
 
 
Om man nu för tiden inte har möjlighet att hålla sin häst helt frisk, eller utsätter den för extrema påfrestningar, finns moderna alternativ till järnskor: Gummiboots för alla tänkbara situationer. Med stöd, stötdämpning, halkskydd, komfort och rehab.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
barfotahovar - hovar - hovslageri - hovterapi - hovvård - hästhov - modernt hovslageri