Hantering av en fångkänslig häst

 
Fång kan sluta med döden. Det är ingen sjukdom, det är symptom som berättar att hästen är i kraftig obalans och håller på att kollapsa inifrån och ut. Alltså väldigt allvarligt. Det är inte heller hästen det är fel på, det är vår typ av hästhållning. Det finns väldigt mycket att läsa om fång på nätet, men väldigt mycket blir för komplicerat och handlar även om att kontakta veterinär när hästen börjar ömma. Det behöver inte vara så krångligt eller allvarligt, och det finns mycket man kan göra själv innan man ringer veterinären. För en sak som veterinärer ordinerar är boxvila och Metacam, och det BOTAR inte fång. 
 
Läste nyss på en veterinärstations hemsida att dom även ordinerar kilar att sätta under trakten på hoven så att hästen ska avlasta hoven genom att gå på tå. Det är precis vansinnigt, eftersom överrullningen ligger fram i tån och belastningen som orsakar hästen smärta alltså också sitter där. Så att höja trakterna, och lägga mer vikt på tån, förvärrar smärtan och separationen i lamellerna.
 
Jag avråder dig så klart inte att kontakta veterinär eftersom lagen ser ut så.
Men försök i möjligaste mån att förebygga så att du slipper. 
 
Nu ska jag berätta om vad som fungerat för mig och Tama. 
Det har inte varit helt symptomfritt, men vi har balanserat oss fram och jag tycker att det går bättre och bättre. 
Jag håller det enkelt, så jag skriver i punktform.
 
1. Lösdrift, om möjligt. Men viktigast: STORA hagar med bra underlag så att hästen rör sig hela året. En bra flock på minst 3 hästar påverkar också rörelse- och beteendemönstret positivt.
 
2. Grovfoder vintertid: Skulltorkat hö (alltså inte plastat) och havrehalm. Mer halm än hö. Vintern är bantningstid.
(När april månad kom kunde jag känna revbenen på Tama genom pälsen = perfekt hull.)
 
3. Tillskott: Biopromin och Promero TOTAL.
Vid minsta symptom på obalans i kroppen dubblar jag doserna på båda, minst.
Symptom så som
 - svamp eller röta i hovarna
 - varma ben
 - röda ögonvitor
 - galliga ben
 - slöhet
 - stel i kroppen
 - hosta
 - dåligt humör, till exempel. 
 
4. Extra tillskott periodvis för att stärka kroppens immunsystem.
Exempelvis 2 veckor med 1 tsk kanel/ dag (ökar förbränningen) 
2 veckor med 1 msk ekologisk citronsaft/dag (c-vitamin för immunförsvaret) 
2 veckor med 1 msk MSM/dag (ökar cellförnyelsen = reparerar kroppen) 
2 veckor med ett knippe nässlor/dag (renar blodet) 
2 veckor med 1 msk/dag av ekologisk äppelcidervinäger (basar kroppen), och så vidare.
Att ge hästen en stark kropp inifrån hjälper mot allt, även fång.
OBS! Ingenting av ovanstående ska ges konstant för då vänjer sig kroppen vid att alltid få extra och blir svagare på den punkten. Alltså en tvärtomeffekt. 
 
5. Motion. Trava och galoppera mycket. Upp med pulsen, hästen ska flåsa. Ridning och/eller longering regelbundet. Variera träningen så att det är kul för hästen. Det ska INTE vara ett "straff" för att den är tjock.
 
6. Fri tillgång till hö hela sommaren. 
 
 
 
När Tama uppvisade symptom i måndags gick hon på det tunna betet med bara halm som extra strå att tugga på. Stort misstag. Hon hade troligtvis gått ner i skogen och stoppat i sig en massa grönt som hon egentligen inte tål, istället för att tugga halm. Höet har varit slut i några veckor och jag har inte haft bråttom med att köpa hem nytt, då jag tänkt att den största faran är över. Men det fick jag lära mig; det ska finnas hö HELA sommaren. För fram tills nu har Tama klarat sig bra, och har kunnat gå ihop med de andra hästarna som en vanlig häst. 
 
 
Mina åtgärder i måndags var dessa:
 
1. Omedelbart flytta hästarna till hagen med uppväxt gräs, som stått i princip orörd hela sommaren. Mycket mat men lite näring i varje strå. Alltså mer bukfyllnad än näring. Tarmarna får jobba.
 
2. Trippel dos Biopromin och Promero TOTAL, och torkade nässlor.
 
3. Homeopatmedel mot fång.
 
4. Dagliga promenader/promenadridning, för att få upp flåset.
 
5. Massage av nacken och bulorna på rumpan.
 
 
Igår var ögonvitorna mer vita än röda igen, och idag tog hon ut steget som vanligt. Inte varm och inte öm längre. Kira hjälpte till en del idag också med att jaga runt alla hästarna i hagen pga en efterhängsen insekt. Den positiva effekten av rörelse är bra mycket större än den negativa effekten av att belasta lite ömmande hovar. STÄRK kroppen för att förhindra en hovbenssänkning. Inte stå stilla och bara låta det hända, samtidigt som hästen får utstå fruktansvärda smärtor. Var aktiv!
 
 
Nya hagen.
 
Inte så fångig längre.
 
 
 
 
 
 
Kristina Elfström
2020-01-17 @ 11:40:36

Hej !
Vi har en häst som har haft fång vid ett par tillfällen och jag köper ditt inlägg helt och hållet. Den här gången har hon varit riktigt dålig, så jag trodde nästan inte att hon skulle klara det. Bara låg och flämtade i boxen. Som du skriver så har veterinären ordinerat boxvila och metacam. Hon har stått i 2 veckor och vet tycker att hon ska stå 1 vecka till. Vad är din åsikt då det gått så långt så att motionera henne var det inte tal om. Hon kunde inte gå. Nu kan hon stå och vi tar ut henne i gången men hon är stapplig. Men hon blir ju stel också av att stå så länge. Tycker att det är så himla svårt.. Jag tänker att man måste försöka förebygga fång för när det gått så här långt är det mycket svårare.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

equilogisk.blogg.se

Logisk Hästhållning - Vänskap, Samarbete, Kärlek. Träning, Lek, Utmaningar. Hälsa, Styrka, Naturlig Sundhet.

RSS 2.0