En god cirkel

 
Kolla in Emma! 
 
 
Kolla sitsen, armarna och händerna! Kolla den fokuserade blicken! PERFEKT.
 
Men vad som är ännu viktigare; kolla Tamas hållning. Hennes hals är vackert böjd utan att vara indragen. Underhalsen är avslappnad. Bakbenen kan hon sätta under sig, och ryggen och magen kan arbeta. Tama klarar av att bära upp en ryttare utan hon själv skadas.
Detta är alltå den goda cirkeln.
 
Den onda cirkeln är när halsen är spänd för att man rider med spända tyglar. Hästen "tappar" bakbenen, rumpan studsar upp, ryggen sviktar ner och magen likaså. Även bettets inverkan påverkar bakbenen. Bettet trycker över tungan som blir spänd. De spänningarna påverkar musklerna som fäster längst bak i tungan, som påverkar nästa muskler, och så vidare tills vi hamnar längst bak i hästens motor; bakbenen.
 
 
 
Alla tygeltag, bett eller inte, påverkar hästens rörelser oerhört mycket, och oftare negativt än positivt. 
Studier gjorda på vanliga ridhästar visade att över 70 % hade missbildningar i halskotorna pga felaktig ridning. 
 
Vad är det värt att vinna rosetter? Är det verkligen så fint med tvingat böjda nackar, speciellt när man vet hur mycket skada det gör? Om hästen studsar fram med underhals, är det verkligen en halsförlängare hästen behöver eller är det längre tyglar och mjukare tygeltag?
 
Rid försiktigt helt enkelt! Man kan vinna rosetter ändå. 😊
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Före insekterna

 
Det är nu hästar är som bäst. NUUUUU!!!
 
Vädret är lagom varmt.
Lagom fläktande bris.
Inga insekter (förutom en nyvaken humla).
Vinterpälsarna är så gott som borta.
 
Allt är underbart skulle jag vilja påstå.
 
 
Vad man än tar sig för ute är mysigt. Bygga staket, gräva, skyffla, kratta, mocka, osv. Linnéa tycker mer och mer att utomhusaktiviteter i all form är tråkigt. Hon valde därför FRIVILLIGT att stanna hemma och städa medan jag var hos hästarna igår. WIN!
 
 
Red ut med Emma som fick prova att rida Tama för första gången. Emma har kommit och pysslat med Solsken varannan vecka sen ca ett halvår tillbaka. När vi nu skulle rida ut råkade jag ställa mig lite närmare 12-åriga Emma och upptäcker ganska förbluffad att hon är längre än mig! Så hon fick uppgradera sig till Tama. 
 
 
Jag red min fina bruna Kira. 
 
 
 
Sen vi kommit mer i ordning och allt verkligen börjar sätta sig och fungera, har jag kunnat vara mer närvarande i allt jag gör med hästarna. Inte bara stressa för att hinna fixa allt som bara funkar halvdant om ens överhuvudtaget. Det där lilla, de extra minuterna jag stannar upp i hagen, pratar och kliar allihop, ser dom, det gör otroligt stor skillnad i hanteringen och ridningen. Vi har kontakt hela tiden. Det blir inte en "grej" att ta ut dom på äventyr eller träning. Våra världar smälter ihop.
 
 
 
 
De diskussionerna jag haft med mina medryttare-på-prov i vinter har alla handlat om att inte hänga i tyglarna. Att det inte är en del av sitsen att ta stöd i händerna. Sits och tygeltag är separat. Detta har jag även ventilerat med Emma, så nu när hon skulle rida Tama för första gången hade hon redan ett hum om hur hon skulle rida. Hon tyckte det var ovant, men när hon märkte hur lugn och lyhörd Tama var kändes det bra. 
 
 
 
Det är så jäkla skönt att se mjuka avslappnade händer. Det har varit lite för mycket raka hårda armar i raka hårda tyglar den senaste tiden. Nu får det vara bra. Nu ska det bara vara bra. 
 
Tama var jättenöjd, åh mitt hjärta!
 
 
 
Hade tänkt köpa boots till alla hästarna för de där torra hårda sommargrusvägarna som kommer nu framöver. Men jag vet inte om det behövs, för igår råkade vi ut för just det men hästarna trampade på som ingenting. Den där grusgången i hagen har kanske gjort ännu mer susen än vad jag kunnat hoppas på?
 
 
 
 
Idag åskar det och spöregnar.
Idag ska vi bygga staket. Mer staket.
 
Vi hörs!
 
 
 
 
 

Mjukisbrallor

Hej!
 
Den här ängen har jag ridit förbi så många gånger. I förrgår övertalade jag Tama att trava upp där, och då hittade hon en öppning i muren och en NY skogsväg! Bra Tama!
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Red på hit och dit tills vi inte kom längre. 
Vände rätt om och Tama visade att hon kunde hitta tillbaka genom skogen utan problem. 
En lugn och lite händelselös ridtur. Väldigt mysigt, men inget särskilt att berätta. Skrattade högt flera gånger för Tama gjorde såna gulliga skutt att jag studsade ½ meter upp och ner på padden. 
 
Det enda jag kan berätta är att jag red i gråa sladdriga mjukisbrallor och gympadojjor med hål i. På tillbakavägen passade vi på att galoppera över ängen. Den gränsar till vår nya granne som har två täckeshästar i varsin pytteliten fyrkantshage. VARFÖR vill man "imponera" på dom där som rider mer "seriöst"?
 
Mitt i galoppen när jag inser att min mobil håller på att studsa ur fickan på brallorna, lutar jag mig bakåt för att kunna hålla tag i brallorna med ena handen, alltså bara knyckla ihop tyget ovanför fickan så att mobilen inte kan studsa ut. Tyglarna håller jag löst i högerhanden, vänsterarmen är i en krampaktig vinkel med väldigt mycket grått tyg i en boll i handen = knepigt hög midja på mjukisbrallorna fram, bakåtlutad i nästintill gynekologstolsits, och mitt framför nya grannens hästgård bryter Tama av till shettistrav. Det var INTE det första intrycket av min ridning jag ville ge mina grannar. 
 
Idag ska vi bygga staket. 
 
Vi hörs!